Despre Rasa

There are no translations available.

Istoricul rasei


Originile amstaffului ar trebui cautate in Anglia in momentul in care s-a dorit ca masivitatii buldogilor sa i se confere agilitatea terrierilor, asa ca s-au facut incrucisari intre vechii buldogi si English White Terrier , Black and Tan Terrier, Irish Terrier, etc. Nu vreau sa intru in amanunte, dar pentru o mai buna cunoastere a isoriei creerii acestei rase va recomand revista Cainele Meu si Ghidul Canin.

Aceste incrucisari au avut ca rezultat exemplare de Half and Half, Bull Terrier, Staffordshire Terrier.O mare parte a acestor exemplare au ajuns in Statele Unite ale Americii, dar din incrucisarile dintre ele nu a rezultat o masa omogena , ele fiind prasite doar pentru arena.

In 1898 American Kennel Club da acestor caini denumirea de American Pitt Bull Terrier dar nici acum nu putem vorbi de o rasa si nicidecum de un standard. In momentul in care mentalitatea crescatorilor americani se schimba si orientarea principala o vor constitui expozitiile de frumusete, American Kennel Club ( afiliat la Federatia Chinologica Internationala ) ia destinele formarii noi rase prin primul format de Standard si denumire : Staffordshire Terrier, asta se intampla in anul 1936. In 1972 A.K.C. da forma finala a standardului si denumirea de astazi : AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER.

Caracter


Acest Hercule canin este un Caine Mare intr-o carcasa mica. Cu un gabarit aparent modest, el concentreaza totusi atata substanta si forta musculara si este mai impresionant decat alte rase mari. 

O data ce ai fost stapan de Amstaff , asta ramai toata viata.
Deosebit de agil , cu o vitalitate extraordinara, curajos, loial, tenace, exigent cu el insusi, spontan, vesel, jucaus, cauta in permanenta compania omului. 
Daca este tinut intr-un padoc, oricat ar fi acela de mare, el se instaleaza in fata unei porti asteptand docil si resemnat sa vina cineva sa se joace cu el. Entuziasmul si veselia il fac un tovaras adorabil pentru copii , care isi permit sa-l traga de urechi si de coada fara ca acesta sa simta ceva sau sa riposteze in vreun fel.
Amstafful, sub infatisarea sa energica si viguroasa, este un mare sentimental care mai presus de orice, are nevoie de dragostea stapanului sau. Niciodata sa nu-l loviti, pentru ca acestui pachet de forta nu-i pasa catusi de putin de lovituri. Daca nu intelege ce vreti de la el inseamna ca nu i-ati explicat suficient de bine, asa ca perseverati, pentru ca principala calitate a Amstaffului este aceea de a-si multumi stapanul. 
Asadar este datoria stapanului de a se ridica la inaltimea Amstaffului, este datoria stapanului de a-l face un gentleman , nu un huligan. Amstafful este ceea ce stapanul sau este.

Standard


AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER

Standard FCI nr. 286 / 03.09.1996

CLASIFICARE FCI: Grupa 3 - Terrieri, Sectiunea 3 - Terrieri de Tip Bull.
Fara proba de lucru obligatorie.
ASPECT GENERAL:
Raportat la dimensiunile sale, trebuie sa dea impresia de mare putere; este un caine bine legat, musculos, agil si gratios, in permanenta atent si plin de viata. Trebuie sa fie scurt si compact, nu inalt pe picioare sau cu contururi alungite. Curajul sau este proverbial.
CAP:
De lungime medie, adanc pe toata lungimea sa.
Regiune craniana:
Craniu lat.
Obraji cu musculatura foarte pronuntata.
Stop marcat.
Regiune faciala:
Trufa este neagra.
Bot de lungime medie, rotunjit in partea sa superioara si coborand abrupt sub ochi. . Buze stranse si netede.
Maxilare bine definite. Maxilar inferior puternic, cu mare forta de muscatura. Muscatura in foarfeca.
Ochi de culoare inchisa, rotunzi, plasati destul de jos pe craniu, bine departati si infundati in orbite. Pleoapele nu au voie sa fie roz.
Urechi prinse sus. Cupate sau necupate, dar se prefera cele necupate. Urechile necupate trebuie sa fie scurte si purtate "in petala de trandafir" sau semierecte. Se penalizeaza urechile complet cazute (precum ale Bracului).
GAT:
Puternic si destul de gros, de lungime medie, usor arcuit, subtiindu-se de la umeri catre ceafa. Lipsit de salba sau piele cutata.
CORP:
Linie superioara: un pic descendenta de la greaban inspre crupa, aproi crupa are o usoara arcuire catre baza cozii. Spate cat se poate de scurt.
Umeri puternici si musculosi, cu omoplati lati si oblici.
Zona renala usor curbata.
Piept adanc si larg. Coaste bine arcuite, adunate; cutie toracica destul de lunga, adanca pe toata lungimea.
COADA: scurta, in comparatie cu talia, prinsa jos, se subtiaza terminandu-se intr-un varf fin; nu este curbata sau purtata pe spate. Nu se taie.

MEMBRE ANTERIOARE:
Picioare drepte, cu osatura groasa. Destul de departate, pentru a permite dezvoltatea toracelui.
Umeri puternci si musculosi, cu omoplati lati si oblici.
Antebrat drept.
MEMBRE POSTERIOARE:
Bine muscularizate. Jareti coborati, care nu sunt indreptati nici spre interior, nici spre exterior.
LABE: De marime medie, compacte, cu degete bine arcuite.
MISCARE : Mers elastic, niciodata in buiestru si fara ca membrele posterioare sa para ca "se rostogolesc".
ROBA:
Par: scurt, cu fir drept, tare si lucios.
Culoare: se admite orice colorit - monocolor, pluricolor sau cu pete. Nu se vor incuraja exemplarele cu mai mult de 80 % alb, cele black and tan si nici cele de culoarea ficatului.
INALTIME LA GREABAN: Talia si greutatea trebuie sa fie proportionale. Inaltimea la greaban ideala este 46-48 cm (18-19 inch) - pentru masculi si 43-46 cm (17-18 inch) - pentru femele.
DEFECTE:
Orice abatere fata de cele de mai sus va fi considerata defect, iar penalizarea acestuia trebuie sa fie direct proportionala cu marimea abaterii.
DEFECTE FRECVENTE:
linia superioara a nasului concava ("nas in vant");
ochi de culoare deschisa;
pleoape roz;
coada prea lunga, sau prost purtata;
prognatism.

NOTA: Masculii ar trebui sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.

 

Females

Available

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com