Dresaj

There are no translations available.

PREDRESAJUL

Primele elemente de predresaj le puteti pune in aplicare chiar din momentul in care ati intrat in posesia puiului, dupa cum urmeaza :
1.Eliminarea fricii ( unde este cazul ) si apropierea de dvs. a puiului.
2.Delimitarea cuibului
3.Dobandirea increderii in fortele proprii.
4.Diferentierea dintre faptele bune si cele rele.
5.Daca puiul se afla impreuna cu dvs. in casa trebuie invatat sa-si faca necesitatile afara.
6.Mersul la lesa si comanda aici.
7.Dezvoltarea curajului.
ATENTIE LA TREI LUCRURI FOARTE IMPORTANTE IN RELATIA DVS. CU PUIUL :
A.NU ASTEPTATI DE LA EL SA CUNOASCA LIMBA ROMANA,SAU ALTA LIMBA, INVATATI-L PRIMA DATA SI NU AR FI RAU SA FITI SI DVS. ATENT LA LIMBAJUL CATELULUI, ASTFEL COMUNICAREA VA FI PERFECTA .
B.NU-I CERETI PUIULUI MAI MULT DE CE-I PERMITE VARSTA.
C. INCURAJATI PUIUL CU RECOMPENSA CONSTAND IN BUCATELE DE HRANA SI NU UITATI SA REPETATI CUVANTUL "BRAVO"

1.ELIMINAREA FRICII ( unde este cazul ) si apropierea de dvs. a puiului.

- In momentul in care puiul este scos in afara cuibului, ce reprezenta singurul lui univers de pana acum, trbuie sa-i oferim un mediu de viata care sa-l captiveze din primul moment.Se poate intampla ca adus acasa puiului sa i se faca frica, sa fuga de dumneavoastra sau sa se ascunda.Depinde de dvs. cum si in cat timp ii veti cuceri increderea.
a.In primul rand va voi spune ce NU trebuie sa faceti :
- NU bruscati cainele pt. a-l scoate din locul in care s-a ascuns.
- NU ridicati vocea la el.
- NU folositi comenzi pe care NU le intelege.
b.Rostiti de mai multe ori numele cainelui pe cel mai bland ton posibil.
c.Pozitia dvs. va fi una la nivelul catelului, adica asezati pe podea.
d.In momentul in care cainele vine la dvs. incepeti si-l mangaiati pe tot corpul evitand deocamdata mangaierea pe cap.(cel mai bine pe gat, coaste,spinare etc. )
e.La capitolul hranirea puiului vorbeam de cat de importanta este hranirea cu hrana uscata.Pe langa cele mentionate acolo se mai adauga un alt fapt nu lipsit de importanta , acela ca acum putem oferi puiului mici bucatele de carne fiarta de vita sau pui drept recompensa.Chemam puiul pe nume sau pur si simplu il rostim in cazul in care se afla langa noi si ii oferim bucatele de carne, in timp ce il mangaiem.Pur si simplu indopam puiul cu bucatele de carne in timp ce noi ne deplasam schimband directiile de mers cat si cadenta (stanga- dreapta, respectiv vioi- incet si din nou )iar ca rezultat vom vedea ca toata atentia puiului este indreptata asupra noastra.
f.Oferiti-i jucarii , de exemplu o minge muzicala si o carpa groasa .Cu ajutorul mingei ii veti capta atentia strangand de cateva ori de ea cu mana ridicata .La zgomotul facut de minge atentia se va dubla iar cand aceasta e maxima lasati mana jos si aruncati mingea la cca un metru de dvs.

Agitati carpa de cateva ori dupa care i-o oferiti. Dupa mai multe zile de joaca incercati sa nu-i eliberati total carpa, ci opuneti o rezistenta minima de la capatul celalat al carpei iar daca puiul trage si el de obiect eliberati-l astfel incat puiul sa iasa invingator.
in urma acestor exercitii cu siguranta puiul va uita de timiditate, frica, vechiul cuib si toata atentia lui va fi indreptata catre dvs. astfel incat puteti trece la urmatoarea etapa, care mentionez se poate face in paralel cu prima.si foarte important este faptul ca nu trebuie sa plictisiti puiul , exercitiile nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute iar ele sa se repete de cca 5 ori pe zi . In rest, daca timpul va permite jucati-va cu el in reprize, evitand sa obositi puiul iar cand acesta vrea sa se odihneasca il trimiteti la cuibul sau.

2.DELIMITAREA CUIBULUI

Cuibul este teritoriul in care puiul va dormi, locul in care va pimi jucariile personale si totodata refugiul lui cel mai sigur, locul unde nu va fi pedepsit sau certat.Se poate procura destul de usor un cos de nuiele, calculat dupa dimensiunile puiului la maturitate, pe care se pune o patura dintr-un material care sa nu retina parul iar curatirea ei sa nu fie dificila.In momentul cand plecam in concediu, expozitii etc., locul in care va dormi catelul va fi acoperit cu patura lui, nefiind necesar sa luam cu noi si cosul.Este bine ca in momentul in care ii oferim cosul sa ii dam alaturi de jucarii si un os vitaminizat pe care sa il roada, astfel evitam deteriorarea cosului.

3.DOBANDIREA INCREDERII IN FORTELE PROPRII.

a) NICIODATA NU VOM LOVI CATELUL .
b) NICIODATA NU IL VOM CERTA IN CUIBUL SAU.
c) PUIUL NU VA INTRA IN CONTACT CU CAINI DE VARSTA MAI MARE DECAT EL , CAINI PE CARE NU-I CUNOASTEM.

Bataia este interzisa cu desavarsire, chiar daca a-ti avut oarecare rezultate in educatia copiilor dvs.Catelul nu va va intelege gesturile dvs. si le va percepe ca ostile pt. el si veti avea ca rezultat timorarea catelului sau mai grav inrairea lui in timp.Daca ridicati vocea la el in momentul cand trebuie sa-l pedepsiti este suficient.Dar atentie , pedeapsa trebuie sa vina imediat dupa ce catelul a gresit, altfel s-ar putea sa nu faca legatura cu fapta sa iar rezultatul sa fie nul.
Cand puiul se retrage in cuib , dojeana se va face de la un metru de acest loc, acesta fiind refugiul sau inexpugnabil.
Reflexul normal al unui pui cand intra in contact cu un caine matur este acela de supunere sau va cauta sprijinul dvs. nu va faceti impresia ca aveti un caine fricos. In timp ierarhiile se vor schimba cu siguranta .

IN ORICE SITUATIE LUATI LEGATURA CU CRESCATORUL, EL ESTE SINGURUL CARE PUNE SUFLET IN SITUATIA NOU CREATA.

4.DIFERENŢIEREA ÎNTRE FAPTELE BUNE ŞI CELE RELE.

Totul e o joaca, toata perioada de cand ati dobandit puiul si pana la maturitate, relatia dvs. cu el este una vesela, sportiva.De cate ori puiul are un comportament corect va fi recompensat cu bucatele de carne , mangaieri, cuvinte incurajatoare spuse pe ton admirativ.
Dupa varsta de trei luni puteti incepe predresajul.Pentru inceput lasati puiul liber in curte , dar la gat sa aibe zgardita.In permanenta il strigati pe numele mic ( nume ce trebuie sa fie cat mai scurt ) imbiindu-l cu bucatele de carne si cu mangaieri.Deplasarea o veti face cu spatele astfel incat sa aveti catelul in fata, recompensa si mangaierile i le oferiti la circa o palma de la pamant iar recompensa nu direct din palma ci o prindeti bine intre ,, cele trei degete mari de la mana" si eliberarea ei se face treptat.Alternati bucatelele de carne cu mangaieri si nu uitati sa ii rostiti numele si cuvinte de incurajare.Astfel toata atentia puiului va fi la dvs.In momentul in care incearca sa sara pe dvs. sau sa se agate de haine sau mana, rostiti cu fermitate si cu voce puternica ,,NU, NU-I VOIE ", DAR FARA SA-I ROSTITI NUMELE SI CONCOMITENT VA APROPIATI DE EL SI IL VETI IMPINGE INAPOI CU PICIOARELE IN RITM SACADAT SI FARA A BRUSCA PREA TARE CATELUL.TOTUL SE DESFASOARA IN DEPLASARE INAINTE,CAND PUIUL VA DEPASESTE VA INTOARCETI INAPOI, SPRE STANGA SI IN MOMENTUL CAND VA DEPASESTE FACETI DREAPTA SAMD, ALIMENTAND CATELUL CU HRANA SI MANGAIERI, ROSTINDU-I NUMELE SI INCURAJANDU-L.
De fiecare data cand a facut o fapta buna, a executat o comanda il mangaiati si-l incurajati iar in cazul opus procedati ca in cazul descris mai sus.

5.Daca puiul este tinut in casa trebuie invatat sa-si faca necesitatile afara.

Atata timp cat puiul nu este imunizat impotriva bolilor si trebuie tinut in casa, locul in care isi face necesitatile trebuie sa fie cat mai restrans ca spatiu. In momentul cand se roteste si miroase solul totodata trebuie dus in locul respectiv.
Cand puiul poate fi scos in exterior este bine ca dupa mese sa fie dus afara in locul pe care l-am ales pt. facerea nevoilor.Daca el face totusi in casa il luam de ceafa punand boticul in fata excrementului si pe voce aspra (fara a-i rosti numele ) dam comanda ,, NU, NU-I VOIE " dupa care il ducem in locul unde are voie vorbindu-i de data aceasta pe un ton bland.
Avem ca rezultat faptul ca puiul va scancii in final pt. a iesi la locul sus mentionat.

6.Mersul la lesa si comanda aici.

7.Dezvoltarea curajului.

Aceste doua lucruri le veti rezolva in momentul in care primiti caseta video cu tematica respectiva, nu inainte de a implini puiul 5 luni.
Pana atunci plimbati-va cu el prin curte , cu recompensare si la modul pe care l-am descris mai sus.

ATENTIE LA DOUA LUCRURI FOARTE IMPORTANTE DE CARE TINE NEMIJLOCIT RELATIA DVS. CU PUIUL :

A. NU ASTEPTATI DE LA EL SA CUNOASCA LIMBA ROMANA,SAU ALTA LIMBA, INVATATI-L PRIMA DATA SI NU AR FI RAU SA FITI SI DVS. ATENT LA LIMBAJUL CATELULUI, ASTFEL COMUNICAREA VA FI PERFECTA .
B. NU-I CERETI PUIULUI MAI MULT DE CE-I PERMITE VARSTA.

 

Females

Available

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com